Περίληψη έργου

Ιστορικόd

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Αυτός ο τομέας σπουδών, και κυρίως η πρακτική, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης στη χώρα μας. Μέσω της συνεργασίας και της διακρατικής ανταλλαγής πρακτικών σχεδιάζουμε να διευρύνουμε την άποψή μας για το φάσμα των προβλημάτων σχετικά με αυτό το θέμα. Οι βασικές ανάγκες είναι ξεκάθαρες – η εκπαίδευση των δασκάλων που συμμετέχουν σε ένα έργο, η ανταλλαγή εμπειριών και ο σχεδιασμός από κοινού για τη δημιουργία επόμενων έργων πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας.
Υποβάλλουμε αίτηση για αυτό το έργο επειδή θέλουμε να δημιουργήσουμε μια επαγγελματική κοινοπραξία που θα προετοιμάσει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές ιδέες για άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν μια οντότητα κοινωνικής οικονομίας και να ασχοληθούν στην πράξη με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Θέλουμε να ετοιμάσουμε έναν συγκεκριμένο οδηγό. Πιστεύουμε ότι η κοινωνική οικονομία είναι μια καλή μορφή καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Μεταξύ των εταίρων μας έχουμε δύο κοινωνικούς συνεταιρισμούς – τον Πολωνικό και τον Ιταλικό, γεγονός που δίνει μια πρακτική πτυχή στις συζητήσεις μας και στο έργο μας.
Έχουμε παρατηρήσει ότι συχνά οι νέοι επιχειρηματίες μένουν μόνοι με τις ιδέες τους και δεν έχουν κανέναν να τους βοηθήσει, να τους βοηθήσει, να τους συμβουλέψει. Το αποτέλεσμα του έργου μας στοχεύει να βοηθήσει τους ενήλικες να αναπτύξουν μια νοοτροπία επιχειρηματικότητας στον τομέα της ΚΑΘΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή και την ανεργία. Κατά την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, στοχεύουμε να προωθήσουμε τη χρήση των ΤΠΕ και επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση αυτών των εργαλείων που εφαρμόζονται σε αυτήν τη συγκεκριμένη ομάδα στόχο, να βελτιώσουμε την ποιότητα της μάθησης, να παρέχουμε πρόσβαση σε πόρους και υπηρεσίες online, ενώ ταυτόχρονα παροχή ανατροφοδότησης για την πρόοδο και δημιουργία συνθηκών για την αύξηση και τη βελτίωση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων των νέων και την ενδυνάμωση τους να γίνουν πιο διαβόητοι στην αγορά εργασίας ή να φύγουν
να προωθήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα στον επιχειρηματικό τομέα της αστικής γεωργίας. Ένα από τα αποτελέσματά μας είναι πρόθυμη να αναπτύξουμε πλατφόρμα crowdsourcing.

Στόχοι

Ο κύριος στόχος μας σε αυτό το έργο είναι να ανταλλάξουμε εμπειρίες, γνώσεις και να αποκτήσουμε χρήσιμες ικανότητες για τα μελλοντικά προγράμματα παρακολούθησης. Ένα από τα προοπτικά έργα που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα εκτεταμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το πώς να οικοδομήσουμε μια κοινωνική συλλογικότητα για τα εμπλεκόμενα μέρη. Η πολυπλοκότητα αυτού του έργου απαιτεί να γίνουμε όχι μόνο επαγγελματίες αλλά και να διευρύνουμε τις προοπτικές μας σε μια ολόκληρη σειρά θεμάτων γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μια τέτοια επιχείρηση απαιτεί να γίνουμε πραγματικοί ειδικοί σε αυτόν τον τομέα και για να συντονίσουμε τα μελλοντικά μας βήματα αναλόγως πρέπει να μοιραστούμε καλές πρακτικές, να βρούμε τα πιο κοινά και επίσης λιγότερο κοινά σφάλματα στο θέμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Εκτέλεση

Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε κυρίως στενές σχέσεις με τους νέους μας εταίρους σε αυτό το έργο. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για να σφίξουμε τους δεσμούς με τους εταίρους μας από έργα του παρελθόντος. Οι σχέσεις μεταξύ των εταίρων και των ενδιαφερομένων είναι κάτι σχεδόν ανεκτίμητο. Βοηθά στη δημιουργία μεγάλων έργων στο μέλλον, παρέχει ευκαιρίες για συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη. Η διακρατική συνεργασία είναι κάτι που φέρνει ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς να ανταλλάσσουν ιδέες, να ανταλλάσσουν σκέψεις και εμπειρίες και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες από τους δικαιούχους των έργων μας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά οι κύριες δραστηριότητές μας που εστιάζουμε στην υλοποίηση σε αυτό το στάδιο είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για την ανταλλαγή της αποκτηθείσας γνώσης μέσω συναντήσεων στα κεντρικά γραφεία κάθε οργανισμού.

Αποτελέσματα

Όλοι οι οργανισμοί αυτής της κοινοπραξίας ασχολούνται με παρόμοια κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ενηλίκων, της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, των νέων τεχνολογιών και της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Ενώνονται με την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και έχουν κοινούς στόχους. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το έργο SocEnter. Το Ecoinstituto υλοποίησε έργα της ΕΕ στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Διεξήγαγαν επίσης έρευνα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Το Ecoinstituto υλοποίησε επίσης έργα της ΕΕ που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Το Ίδρυμα Zofia Zamenhof εφαρμόζει ένα έργο για τις νέες τεχνολογίες και τον κοινωνικό αποκλεισμό για το NCBiR στο πλαίσιο του προγράμματος POWER εδώ και ένα χρόνο. Το Ecoinstituto και το Ίδρυμα Zofia Zamenhof υλοποιούν από κοινού ένα έργο Erasmus Plus «Δεξιότητες μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για νέους με αναπηρίες». Οι άλλοι εταίροι έχουν επίσης πολυετή εμπειρία σε καινοτόμες πρακτικές κατάρτισης καθώς και στην εκπαίδευση ενηλίκων. Αυτό το έργο δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα:
– έρευνα σχετικά με τις κοινωνικές καινοτομίες και την κοινωνική καθοδήγηση που διεξάγεται από το Ίδρυμα Zofia Zamenhof ως μέρος έργων που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν,
– κοινωνικοοικονομική έρευνα που διεξήγαγε το Ecoinstituto τα τελευταία χρόνια,
– εκτεταμένη πρακτική εμπειρία άλλων εταίρων στην εκπαίδευση ενηλίκων και την κοινωνική οικονομία,
– Κοινωνικός Συνεταιρισμός Νομικών Προσώπων «Centrum Usług Środowiskowych» Πολωνίας και η κοινωνική επιχείρηση Centro Solidarietà Giovani «Giovanni Micesio» από την Ιταλία.

Η κύρια πολυπλοκότητα του έργου αφορά την εκπαιδευτική προσέγγιση που στοχεύει σε καινοτόμες μεθόδους μάθησης και ανάπτυξης μέσω της συμμετοχής σε συναντήσεις και εκπαίδευσης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και της άτυπης μάθησης σε διαδικτυακό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και της διαδικτυακής μάθησης στην εκπαίδευση ενηλίκων και η έρευνα δείχνει ότι χαρακτηριστικά όπως η αυτοπειθαρχία, το εσωτερικό κίνητρο, ο αυτοστοχασμός, η αυτοεκτίμηση, αλλά και η εξωτερική αξιολόγηση και ανταλλαγή εμπειριών είναι σημαντικά στη μάθηση. Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα, το έργο μας στοχεύει να πειραματιστεί με μια νέα μέθοδο μάθησης που βασίζεται στην καινοτόμο διαδικτυακή μάθηση, η οποία αργότερα θα αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια συναντήσεων και ανταλλαγής εμπειριών. Η κύρια διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων κατάρτισης που προτείνονται στο έργο είναι η μαθησιακή προσέγγιση που βασίζεται σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα άτυπης μάθησης που βασίζεται στην εκτεταμένη εμπειρία των εταίρων. Μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική πτυχή αφορά την ομάδα-στόχο του έργου που αποτελείται από ενήλικες χαμηλής ειδίκευσης και ανειδίκευτους από μικρές και μεσαίες πόλεις και χωριά. Με απλά λόγια, το έργο αντιμετωπίζει τα ακόλουθα καινοτόμα ζητήματα: – Ανάπτυξη μιας προσέγγισης για την υποστήριξη της μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων στην καινοτόμο διαδικτυακή μάθηση. – Ο αντίκτυπος των εικονικών σχέσεων και επαφών στην εκπαίδευση και την ανταλλαγή εμπειριών. – Επαλήθευση του τρόπου με τον οποίο η άτυπη μάθηση μπορεί να βελτιώσει το κοινωνικό κεφάλαιο και ποιοι παράγοντες μπορούν να βελτιώσουν τη μάθηση σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης. – Ευκαιρίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω της ανταλλαγής διεθνών εμπειριών. – Πειραματισμός με μεθόδους αξιολόγησης προγραμμάτων άτυπης μάθησης. – Δημιουργία και ανάπτυξη του δικού σας εκπαιδευτικού προγράμματος με βάση τη μέθοδο μικτής μάθησης. – Ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως αποτέλεσμα εμβάθυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον τομέα της πρακτικής κοινωνικής οικονομίας.

Όλα αυτά γίνονται έτσι ώστε η ομάδα να ανταλλάξει εμπειρίες και να δημιουργήσει την ιδέα ενός ευρύτερου έργου για τη δημιουργία και τη διεξαγωγή ενός κοινωνικού συνεταιρισμού. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δημιουργήσουν παρόμοιες οργανώσεις για να βοηθήσουν άτομα που είναι αποκλεισμένα από την κοινωνία. Βοηθά άτομα που είναι αποκλεισμένα από την κοινωνία στην αγορά εργασίας και τα κάνει να συνεργάζονται πιο συνειδητά με τέτοιους ανθρώπους.